Mohair
Mohair fibre også kalt angorafiber kommer fra Angorageiten, men må ikke forveksles med angora-hår/ull kommer fra Angorakaninen. Begge disse sortene er ansett som luksuriøse tekstilfibre i klassen med blant annet kasjmirull og silke (silke i dette temaet forekomme ofte som komposittfiber i et mohairgarn).
Angorageitens hår/ull er lettere kreppet enn vanlige saueull, det er også stummere og sterkere (noen ganger referert til som diamantfiber og det med diameter på mellom 30-50 tusendels av en millimeter omtrent dobbelt så tykke som fiber av merinoullgarn). Fiberene er også kjent for sine ypperlige egenskaper ved å holde varmen om vinteren og å være svalende om sommeren og den høye silkelignende glansen. Den lettere krusingen gjør at ullen faller letter, fra både dyret og garnet. Den lar seg ikke filtes på samme måte som vanlig ull og er heller ikke like elastisk. Det er grunnen til at det er svært vanlig at mohairgarn produseres av flere forskjellige tekstilfibre som; ull silke og syntetiske fibre. Hvor mange prosent av mohair-ull kan variere mellom 25 - 75%. Andre fordeler med fiberen er at det er fint å farge og holder fargen bra.
Forskjellige typer av Mohairgarn
som vi nettopp har nevnt fungerer mohair i garn og klær best sammen med andre fibre. På denne måten blir garnet er mer holdbart, mindre påfallende og tildeles egenskaper for ulike formål.
Kid-mohair - Silk-mohair
er en meget lette, luftige og myke mohairgarn med en stor andel av mohair-ull. I tillegg er garnene beriket med silkefibre, for å binde dem sammen og for å gjøre de sterkere. Denne typen garn er fordelaktig til strikkede sjal, midje varmere og feminine topper.
Andre mohairblandinger
Så finnes det også andre typer blandingsgarn med svært lavt innhold av mohairull (5-20%). I disse garnene kan mohairfibrene ses på som et krydder. Kanskje ved å gi et plagg litt mykt litt tilfeldig glans eller øke sin styrke eller bidra med ekstra isolerende egenskaper.